
FÖRETAGSUTBILDNING
Ledarskapsutbildning som riktar sig till försäljningschefer i små och medelstora bolag med upp till hundra anställda.
Fokus på Hur man utvecklar en modern och högpresterande säljorganisation, inkluderat LEAN med ständiga förbättringar.

INNEHÅLL
STRATEGI OCH MARKNADSPLAN
Vi hjälper till med mallar och innehåll till marknadsplaner för olika branscher. Det är viktigt att företaget tydligt kommunicerar vilka planer företaget har inom alla områden i affärsplanen, och kommunicerar detta till alla medarbetare. Tydlig kommunikation resulterar i att alla arbetar mot samma mål och det ökar effektivitet i organisation på möten, i projekt, och i det dagliga arbetet.
KULTUR och STUKTUR
Struktur måste finnas för att allt arbete skall fungera så effektivt som möjligt utan flaskhalsar. Kulturen att vilja förbättra, vilja prestera, och ta ansvar är något som företaget måste arbete med, det kommer inte bara av sig själv.
TYDLIGA REGLER
Tydliga regler måste finnas skriftligen för alla relevanta områden. Det skapar mycket förvirring om olika säljare har olika regler och förmåner gällande resor, bilersättning, representationer, arbetstider m.m.
LEDARSKAPSMODELLER
En företag har stor nytta av att förstå olika Ledarskapsmodeller och hur dessa appliceras i dagligt arbete. Ett företag genomgår olika faser som: Etablering, Utveckling, Tillväxt och Förvaltning. Till detta kommer olika projekt, utmaningar, hinder och möjligheter. Ledare måste förstå vilket ledarskap som skall användas och när under de olika faserna och situationerna.
BUDGET
Budget kan man räkna på, uppskatta, och uppfatta på en mängd olika sätt. Vi diskuterar olika metoder och vad som är bäst för olika situationer.
REKRYTERING
Det är dyrt att rekrytera fel. Skall man välja ”bästa kompisen” eller vad är egentligen försäljningschefens ansvar gentemot bolaget?
AVVECKLING
Det är alltid kul att anställa nya medarbetare. Men ibland måste man även avveckla när det inte går att utveckla. Vi tittar på olika situationer och vad som är bäst för företaget och medarbetare,
SÄLJSTRATEGI
Det finns ett oändligt antal affärsområden och affärsmöjligheter. Vi tittar på grunderna för hur man utformar en säljstrategi och Best Practice från framgångsrika företag.
SÄLJMÖTEN
Det finns bra och dåliga säljmöten. Ett möte där Försäljningschefen frågar alla ”hur har veckan varit?” och alla pratar fem minuter, är i regel helt bortkastad tid. Ett möte där chefen tittar på KPI:er, tar upp förbättringsförslag och planerar gemensamma aktiviteter kan däremot ha stort värde för alla deltagare. Vi tittar på hur man arbetar med möten hela vägen från styrelsen och ner till medarbetare och projektgrupper, inklusive säljmöten.
MÅL och KPI:er
Många företag mäter värden som man inte kan påverka. Många mäter även värden man Kan påverka – men gör det inte av olika anledningar. Vi tittar på hela flödet med hur KPI:er tas fram, syftet med KPI:erna, hur de Mäts, och hur de Förbättras.
CRM system
Många företag har CRM system som fylls med en mängd onödig information. Vi tittar på vad som är värdeskapande information för säljprocessen och chefen, och hur CRM kan användas för att förbättra affären, inte bara vara ett verktyg där säljarna skriver dagbok och anteckningar.
SÄLJKOMPETENS
Kompetens kan definieras på olika sätt, och individer lär sig olika bra med olika metoder. Vi lär ut hur säljare ”lär sig i dagligt arbete”, så att de ständigt ökar sin kompetens.
En enkel jämförelse:
Kalle lagar mat varje dag, som de flesta människor gör. Kalle lagar i regel samma rätter som han varierar med jämna mellanrum. Kalle spenderar i snitt 1 timma per matlagning. Vissa rätter tar 30 minuter, och andra 90 minuter, men snittet är 60 minuter per matlagning. Kalle lär sig inte något nytt utan är nöjd som det är.
Pelle spenderar samma tid på matlagning som Kalle i snitt. Men Pelle styr om sin tid, och lägger 30 minuter på att hitta ett nytt recept varje vecka. Istället för en maträtt som tar 90 minuter så lagar Pelle en maträtt som tar 60 minuter, för att kompensera tiden. Kalle och Pelle lägger lika mycket tid på matlagning, men Pelle kommer efter fem år vara väldigt mycket bättre på matlagning än Kalle.
På samma sätt arbetar vi med LEAN och dagliga förbättringar på företag. Vi lär ut hur säljarna ökar sin kompetens och säljresultat genom att arbeta smartare, inte mer.
4-ROOM OF CHANGE
När ett företag genomför förbättringar och förändringar, måste man förstå Change-Management och hur medarbetare uppfattar förändringen. Vi tittar på detta och vilka ledarskapsmodeller som är lämpliga i de olika rummen,
LEAN
LEAN är ett stort område bara för sig. Här tittar vi på de enkla grunderna för filosofin och metoderna för hur man arbetar med förbättringar i dagligt arbete.
OLIKA FASER
Ett företag genomgår olika faser och det är stor skillnad att vara chef under en förvaltningsfas jämfört med en tillväxtfas. Vi tittar på de olika faserna och vilket ledarskap som bör användas.
HITTA NYA KUNDER
Vissa företag låter fortfarande säljare sitta och söka upp kunder på Google eller hitta.se Det är naturligtvis oerhört kostsamt och ineffektivt. Vi tittar på hur företag kan arbetat med nykundsbearbetning mer kostnadseffektivt.
KEY ACCOUNT MANAGERS
Många företag har KAM som inte är utbildade, och många FC vet inte heller riktigt vad en KAM skall göra, så de följer inte heller upp på rätt sätt. Vi tittar på grunderna för hur en framgångsrik KAM skall arbeta och hur FC skall följa upp säljprocessen, beräkna den fulla potentialen, systemstöd m.m.
SAMARBETEN
Framgångsrika företag har oftast samarbete med andra framgångsrika företag. Vi brainstormar kring hur just Ni kan hitta bra samarbeten med leverantörer, underleverantörer, partners och kunder.
DRIVKRAFT OCH MOTIVATION
Olika medarbetare drivs och motiveras av olika incitament. Vi tittar på på hur FC identifierar vad som motiverar respektive medarbetar, var/hur man noterar, och hur man sedan applicerar i dagligt arbete.
FRAMGÅNG
Det finns gemensamma faktorer som leder till framgång för människor och företag. Vi tittar på de underliggande faktorerna och brainstormar kring hur Ni kan implementera dessa faktorer i Er verksamhet.
VARMT VÄLKOMMEN TILL ENTERPRISE BUSINESS EDUCATION